Geplaatst op: 2-4-2021

Corona Update week 13 2021

In deze Update hebben we aandacht voor het vaccineren, coronabesmettingen binnen De Trans en onze aangepaste bezoekregeling.

Vaccinaties cliënten die bij ons wonen
Een paar weken geleden hebben de meeste cliënten die bij ons wonen hun 2e coronavaccinatie gekregen. Met de 2e vaccinatie werkt het vaccin tegen COVID-19 nu optimaal. We zijn trots en blij dat de meeste cliënten die bij ons wonen, nu goed beschermd zijn tegen het virus! 

Vaccinaties cliënten dagbesteding en ambulant
Cliënten die bij ons alleen dagbesteding of ambulante begeleiding krijgen, krijgen via hun eigen huisarts een vaccinatie-oproep. Wanneer dit gebeurt, is vastgelegd de vaccinatiestrategie die u op de website van de rijksoverheid kunt bekijken: ‘Volgorde van vaccinatie van mensen die niet in de zorg werken’ 

Vaccinaties medewerkers
Onze zorgmedewerkers hebben eind februari een uitnodiging gekregen om zich te laten vaccineren. Ondanks de eerdere onrust rond het vaccin van AstraZeneca, hopen we dat veel medewerkers zich laten vaccineren. Onze medewerkers bepalen dit uiteindelijk zelf. Wij houden geen gegevens bij van wie zich wel of niet heeft gevaccineerd tegen corona. Dat mogen wij niet vanuit de rol van werkgever. Wij stimuleren medewerkers wel zich te laten vaccineren. 

Want hoe meer zorgmedewerkers zijn gevaccineerd, hoe kleiner de kans op besmettingen. Ondanks dat bewoners/cliënten nu goed beschermd zijn, liggen onze zorgen bij onze medewerkers wanneer het virus toeslaat. Dan kan de zorg in gevaar komen omdat we met alle uitbraken tot nu toe hebben gezien dat het virus snel kan verspreiden. Binnen 1 of 2 dagen kan een compleet team uitvallen. En dit willen we natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen.

Coronabesmettingen binnen De Trans
Op het moment van schrijven, zijn er geen cliënten van De Trans besmet met corona. In de laatste brief kon u lezen over een corona-uitbraak binnen een woning in Emmen waar kinderen en jongeren wonen. We hebben ook een kleine uitbraak gehad in een woning in Nooitgedacht en twee cliënten die zelfstandig wonen met 24 uurs zorg in Emmen, zijn positief getest op corona. De woningen zijn alweer een tijdje uit quarantaine. Onze medewerkers hebben zich in deze intensieve periode op geweldig ingezet. Het was voor alle betrokkenen een spannende tijd. 

Kunnen wij de maatregelen gaan versoepelen? 
We krijgen van cliënten en verwanten vaak de vraag wanneer wij de coronamaatregelen binnen De Trans gaan versoepelen. We willen niets liever. Maar de besmettingscijfers in de regio nemen nog steeds toe. Ook hebben we in ieder geval tot en met 20 april te maken met een lockdown. Zodra het kan bewegen we direct mee.

De cliënten die bij ons wonen zijn dan wel bijna allemaal gevaccineerd, maar we weten niet van onze medewerkers of zij gevaccineerd zijn. Dit weten we ook niet cliënten die naar onze dagbesteding gaan. Het virus kan nog steeds meegenomen worden naar locaties, met veel gevolgen. Dit maakt dat het risico nu nog te groot is om al te versoepelen.
 
We kijken al wel naar maatwerk voor cliënten die gevaccineerd zijn. Zoals weer naar de sportvereniging en zelfstandig naar de winkel gaan. Dit gebeurt in overleg met onder andere de zorgmanager en de gedragskundige en de eigen zorgcoördinator. Een voorwaarde is dat deze cliënten zich aan de coronamaatregelen kunnen houden in de samenleving, dus buiten De Trans.

Bij De Trans blijven we vooralsnog werken volgens de richtlijnen van het RIVM en VGN. We dragen mondkapjes in ons werk, blijven onze handen goed wassen en houden afstand van elkaar waar mogelijk.

Aantal bezoekers naar 2 voor onze wooncliënten
We kunnen weer 2 bezoekers uit 1 huishouding per bezoek verwelkomen op de woningen. De VGN heeft ons dit advies gegeven omdat de meeste cliënten binnen zorginstellingen nu gevaccineerd zijn tegen corona. Hiermee is het risico op besmetting voor hen enorm afgenomen. Wat ontzettend goed nieuws is! Tijdens het bezoek blijven de coronarichtlijnen gelden. Want niet alle medewerkers en bezoekers zijn gevaccineerd. Zij kunnen elkaar nog wel besmetten. Eerder is in een bericht aan verwanten en mentoren verteld dat de voorwaarde is dat de cliënt gevaccineerd moet zijn. Maar dit hoeft volgens het RIVM niet. Dus alle cliënten die wonen bij De Trans kunnen weer 2 bezoekers ontvangen.

Corona Ondersteuningslijn voor verwanten 
Misschien maakt u zich zorgen over het coronavirus of heeft u specifieke vragen over het coronavirus of de maatregelen die De Trans heeft genomen. Speciaal voor verwanten heeft De Trans een Corona Ondersteuningslijn (voorheen Corona Informatielijn) geopend: 06 22 79 96 62. Deze is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.