In deze Update hebben we aandacht voor de coronabesmettingen op onze locaties. Voor meer informatie, lees ook de Corona Update van week 51 en week 50.
Corona binnen De Trans
Situatie Emmen, Leeuwerikenveld
Na een spannende week waarbij enkele cliënten flink ziek zijn geweest door corona, gaat het de goede kant op met de cliënten. De woning is nog in quarantaine omdat 3 cliënten nog milde coronaklachten hebben. De andere cliënten zijn al opgeknapt en klachtenvrij. Een hele opluchting. De verwachting is dat de woning na het weekend uit quarantaine kan. Alle betrokkenen worden hier nog over geïnformeerd. Medewerkers die ook getroffen waren door het virus, zieken nog uit of gaan langzaam aan weer aan het werk. Bedankt voor de geweldige inzet van iedereen in deze spannende periode. Iedereen een goed herstel gewenst!
Situatie Bolderborg, Vlagtwedde
In de eerste week van december kwam het nieuws binnen van de eerste besmettingen. Na een zorgelijke maand lijkt het erop dat de afdeling van De Trans binnen de Bolderborg dit weekend weer open kan. Nog enkele cliënten hebben milde coronaklachten. De meeste cliënten zijn inmiddels klachtenvrij. De afdeling, medewerkers en verwanten hebben een enorm spannende periode achter de rug. Iedereen een goed herstel gewenst. Onze gedachten gaan uit naar de verwanten van de cliënt die is overleden in deze periode.
Situatie Wisschmei, Vlagtwedde
Goed nieuws voor de Wisschmei in Vlagtwedde. De 4 cliënten die corona hadden, zijn weer hersteld. Voor de kerst is de woning uit quarantaine gegaan. We wensen hen een goed herstel toe. Ervaring leert dat iemand na een coronabesmetting nog lang last heeft van vermoeidheidsklachten.
Er zijn nog binnen andere locaties van De Trans een aantal medewerkers besmet geraakt met het coronavirus. Wanneer onze medewerkers gezondheidsklachten hebben, of thuis verwanten met klachten, nemen ze contact op met de GGD en laten zij zich gelijk testen. Tot de uitslag, werken zij niet en gaan zij in quarantaine. We volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Met elkaar blijven we alert op gezondheidsklachten, bij cliënten en bij elkaar.
Vaccinatie-campagne
We kunnen op dit moment alleen nog algemene informatie geven over het vaccineren van onze medewerkers en cliënten. Het vaccineren gebeurt op vrijwillige basis. Wanneer er kan worden gevaccineerd, is afhankelijk van de levering en goedkeuring van de verschillende vaccins. Op dit moment zijn alleen de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA). De Trans informeert medewerkers, cliënten en verwanten op basis van informatie uit betrouwbare bronnen, zoals het RIVM, VGN, EMA en de rijksoverheid.
Vaccineren medewerkers
Het zijn dagkoersen wanneer het gaat om het vaccineren. Eerst zouden medewerkers in de verpleeghuiszorg een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren. Daarna de medewerkers uit de gehandicapten- en thuiszorg. Inmiddels weten we dat ziekenhuismedewerkers (directe covid-zorg) voorrang hebben gekregen en ook huisartsen worden gevaccineerd. De reden hiervoor is het grote ziekteverzuim onder deze doelgroepen door corona. Alle medewerkers van De Trans mogen zelf beslissen of zij zich willen laten vaccineren. Vanuit De Trans werken wij mee en nodigen medewerkers ook uit, na het startsein van de GGD. Eerst krijgen de medewerkers die direct met cliënten werken, de vaccinatie-uitnodiging. Zij krijgen dan op de bekende priklocaties in het Noorden het Pfizer/BioNTech vaccin. Medewerkers die niet direct met cliënten werken, krijgen pas later een uitnodiging. De verwachting is dat medewerkers in de gehandicaptenzorg eind januari/begin februari de uitnodiging krijgen. Maar zeker weten doen we dit niet. Dit hangt af van het beschikbare aantal vaccins, nadat andere groepen zijn gevaccineerd.
Vaccineren cliënten
Ook het vaccineren van cliënten gebeurt op vrijwillige basis. Dit bepalen cliënten zelf, of de wettelijk vertegenwoordigers van een cliënt. We begrijpen van de overheid dat wij starten met het vaccineren van de meest kwetsbare bewoners. Dit zijn alle bewoners met een verblijfsindicatie en waar wij de medische zorg/verantwoordelijkheid voor hebben. Dit zijn bij De Trans de cliënten die in de woonlocaties van De Trans verblijven. Daarna wordt voor alle cliënten het vaccin via de reguliere weg (huisarts) aangeboden.
De Trans verzorgt de vaccinatie voor de wooncliënten vanuit de medische dienst of via de eigen huisarts (waar we afstemming mee zoeken). Van te voren geven de wettelijk vertegenwoordigers en/of cliënten hiervoor toestemming. Het toestemmingsformulier wordt binnenkort gestuurd. De verwachting is dat onze cliënten het Moderna vaccin krijgen. Deze is makkelijker te bezorgen bij instellingen zoals De Trans. De verwachting is dat er begin februari kan worden gestart. Maar dit kan ook later worden, afhankelijk van het beschikbare aantal vaccins.
Corona Ondersteuningslijn voor verwanten
Misschien maakt u zich zorgen over het coronavirus of heeft u specifieke vragen over het coronavirus of de maatregelen die De Trans heeft genomen. Speciaal voor verwanten heeft De Trans een Corona Ondersteuningslijn (voorheen Corona Informatielijn) geopend: 06 22 79 96 62. Deze is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.