Geplaatst op: 18-12-2020

Corona Update week 50

In deze Update hebben we aandacht voor de coronaregels die tijdens de lockdown gelden. En wat deze betekenen voor onze cliënten, medewerkers en verwanten. Ook leest u dat de tweede coronagolf niet aan onze deur voorbij gaat. Op twee woonlocaties in Groningen zijn cliënten en medewerkers besmet met corona. Tot slot leest u hoe u onze cliënten en medewerkers helpt veilig de feestdagen te vieren.

We wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond 2021. Waar we met elkaar helpen corona onder controle te krijgen.

Corona binnen De Trans
Op dit moment zijn er 14 cliënten besmet die wonen in de Bolderborg (Vlagtwedde). De Bolderborg is een verpleeghuis en onderdeel van Meander. Binnen de Bolderborg heeft De Trans een afdeling waar oudere cliënten wonen. Ook 7 medewerkers hebben op dit moment corona. Er wordt nu gewerkt met persoonlijke beschermende middelen (schort, handschoenen, medisch mondmasker, speciale bril). We leven enorm mee met de bewoners die in de Bolderborg zijn besmet omdat dit een uiterst kwetsbare doelgroep betreft (ouderen).

Ook bij de Wischmei (Vlagtwedde) zijn vier cliënten positief getest op corona. Tot op het heden zijn er daar nog geen medewerkers die positief zijn getest. Wanneer medewerkers gezondheidsklachten hebben, laten zij zich gelijk testen. Zolang er geen uitslag is blijven zij in quarantaine. 

Met elkaar blijven we alert op gezondheidsklachten, bij cliënten en bij elkaar. We wensen de getroffen locaties cliënten en medewerkers sterkte met de spannende situatie waarmee zij nu te maken hebben.

Gevolgen lockdown voor (reeds bestaande) maatregelen De Trans
Al vanaf maart hebben we aangepaste coronamaatregelen binnen De Trans. De coronaregels die gelden tijdens de lockdown, zijn er sowieso tot en met 19 januari. Het lijkt erop dat deze regels geen grote veranderingen met zich meebrengen voor de cliënten die bij ons wonen en dagbesteding bij ons krijgen.

  • Onze dagbestedingslocaties blijven open. De verkooppunten en winkels zijn tijdens de lockdown wel dicht.
  • Ons Kinderdagcentrum in Emmen blijft open (valt onder regeling ‘passend onderwijs’)
  • Onze cliënten kunnen binnen hun groep blijven doen aan sport en beweging. Sporten buiten De Trans (bijvoorbeeld in een sportschool of bij een vereniging) kan niet tijdens de lockdown.

Dagbesteding op de woningen verlengd
Op dit moment krijgen de cliënten die bij ons wonen zoveel mogelijk dagbesteding op de woning. We blijven dit ook doen in 2021, tot er meer duidelijkheid komt over het vaccineren van onze medewerkers en cliënten. Over het vaccineren is nog veel onduidelijk. Zolang dat zo is zorgen wij ervoor dat cliënten zoveel mogelijk in een veilige omgeving zijn, waarbij zij zo weinig mogelijk contact hebben met anderen. Hiermee hopen wij de kans op een coronabesmetting te verkleinen. Wanneer de vaccinatiecampagne eenmaal loopt, kunnen we beter inschatten wat dit betekent voor de dagbesteding van onze cliënten en hoe we weer stapsgewijs terug kunnen naar de situatie van voor corona. Daarbij  zullen we nadrukkelijk kijken naar de persoonlijke wensen van onze cliënten, want veel cliënten blijken baat te hebben bij de huidige manier waarop we dagbesteding geven.

Veilig de feestdagen door
We hebben familie van de cliënten die bij ons wonen gevraagd om tijdelijk niet langs te komen of hun familielid op te halen voor een dagje naar huis. Om zo met elkaar ervoor te zorgen dat corona niet verder wordt verspreid. Dit is een advies en we volgen hiermee de maatregelen van het RIVM. Wanneer familie dit toch graag wil, stemmen we met elkaar af hoe het bezoek er dan uitziet.

  • We denken dan mee over de veiligheid, bijvoorbeeld door het bewaren van voldoende afstand, het geven van tips rond hygiëne en het meegeven van medische mondkapjes .
  • Ook zijn we alert op gezondheidsklachten van familieleden. Wanneer een familielid bijvoorbeeld verkouden is, kan de cliënt niet worden opgehaald omdat het risico op besmetting dan groter is.

Corona Ondersteuningslijn voor verwanten
Misschien maakt u zich zorgen over het coronavirus of heeft u specifieke vragen over het coronavirus of de maatregelen die De Trans heeft genomen. Speciaal voor verwanten heeft De Trans een Corona Ondersteuningslijn (voorheen Corona Informatielijn) geopend: 06 22 79 96 62. Deze is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.