Geplaatst op: 8-11-2022
Afbeelding: cursisten-energie

Cursus energie & duurzaamheid | Emmerhout

Voor bewoners van het appartementencomplex in Emmerhout ging vorige week de eerste workshop over energie & duurzaamheid van start! Deze cursus, bestaand uit een serie van twee workshops,  werd vanuit Emmerhout aangevraagd bij het Leercentrum.

De cursus, vanuit het Leercentrum ontwikkelt, heet “Overal Energie”. In de eerste workshop werd het thema  Klimaatverandering en Energie besproken.

Praten over klimaatverandering met de bewoners

We begonnen met een aantal vragen. Wat is klimaatverandering, wat betekent dit en wat zijn klimaatactivisten? Aan de hand van deze vragen kwam een leuk gesprek op gang. Veel bewoners konden er zelf e.e.a. over vertellen bijvoorbeeld de droogte van afgelopen zomer in Drenthe. Daarnaast hebben we het gehad over fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas), Co2 en wat voor effect dit op ons klimaat heeft.

Energie cursus - boekje

En voerden we gesprekken over de voor- en nadelen van zowel groene- als gewone energie. Iedereen kon er wel iets over vertellen, bijvoorbeeld over de zonneparken bij Nieuw Dordrecht of de windmolens. We bedachten voorbeelden van apparaten die we allemaal gebruikten in huis, maar ook welke fabrieken, machines en voertuigen er allemaal energie nodig hebben om te kunnen werken. En dat zijn er best wel veel!

'Welke dingen doe jij al zelf om energie te besparen?’

Eén bewoner gaf aan zelf al energiebesparende tips te hebben bedacht.
Andere bewoners hoorden hun moeder alweer roepen; doe de deur achter je kont dicht! 

Al met al kwamen veel herinneringen naar boven van de vroegere thuissituatie. Hier borduurden we op verder door tijdens de workshop samen  na te denken hoe we zelf energie kunnen besparen en hoe we beter met het milieu om gaan. Deze praktische tips kwamen daaruit voort:

  • De koelkast niet te lang open laten staan
  • Het licht uitdoen in de wc
  • Als je naar je werk gaat doe je de verwarming uit 
  • Plastic zakken hergebruiken
  • Eten dat over is invriezen

Een andere belangrijke conclusie was dat zuinig omgaan met energie veel geld bespaart.
In de tweede workshop (15 november) gaan we het hebben over Afval scheiden en Gas.