Geplaatst op: 31-1-2023
Afbeelding: Jolanda-werkend

Dag van het werkplezier in de zorg

Humor en ontspanning met wat gestructureerde chaos. Volgens begeleider Jolanda Kleinheerenbrink  zijn dat de ingrediënten die ervoor zorgen dat ze al 25 jaar met plezier bij De Trans werkt. Geen dag is hetzelfde en dat vindt ze heerlijk. Vandaag is het de ‘dag van het werkplezier. Wij vroegen wat haar een glimlach op het werk bezorgt. 

Jolanda startte haar carrière binnen de dagbesteding en ging na een periode als flexbegeleider als vaste begeleider bij een ouderenwoning aan de slag. “Naast de dagelijkse begeleiding van onze bewoners, begeleid ik ook stagiaires en/of zij-instromers om hun eigen draai te gaan vinden.”

Gestructureerde chaos, geen dag is hetzelfde

Naast haar werk in de directe zorg voert Jolanda ook andere taken uit binnen De Trans. “Ik ben woningroosteraar en sinds september 2022 ook actief als Digicoach. Een nieuwe stap binnen de organisatie waarin ik een steentje hoop bij te dragen in het digitaal vaardiger worden van mijn collega’s. Juist die afwisseling in taken is voor mij prima; Ik noem het een fijne gestructureerde chaos, waarin mijn flexibiliteit en creativiteit goed van pas komen.”

Die gestructureerde chaos zoals Jolanda het zelf noemt is een grote factor in het werkplezier van de begeleidster. “Het is misschien een heel bekende uitspraak, maar het leukste binnen ons werkveld is dat geen dag hetzelfde is. Vergis je niet, het dagprogramma is opgezet vanuit de vraag van de bewoner. Rust en regelmaat/dagritme met ruimte voor gezelligheid en activiteiten staan centraal. Maar ik hoef niet van tevoren een plan voor de dag te hebben, want zodra ik dat doe, loopt mijn dag altijd anders! Die dynamiek en flexibiliteit; het hoort erbij.”

Grote leermeesters in plezier: de cliënten

“Hoeveel taken of afspraken er ook liggen, zij leren mij als geen ander hoe je ‘mindfulness’ kunt toepassen. Zij leven echt in het hier-en-nu. Ze reageren op onverwachtse en unieke manieren op mijn “haasten”. Bijvoorbeeld door letterlijk te zeggen dat ik moet gaan koffie drinken, door een handgebaar te maken van “kalm aan, rustig” of zelfs door te lachen en het gebaar van “jij bent gek” te maken voor het voorhoofd. Of simpelweg door mij aan te kijken en niets te zeggen. 
Dat is misschien nog wel de mooiste manier van communiceren. Het trekt mij direct naar het moment. Ik adem even goed in en uit en zie dat mijn rust een positief effect heeft op zowel de client als mijzelf. Werk ik vanuit rust, dan houd ik zelfs tijd over, hoe mooi is dat?

Wat brengt jou een glimlach op het werk?

Er is zoveel wat mij een glimlach kan bezorgen; Een spontane knuffel als je er weer bent na een vakantie, een aai over mijn wang waarmee de cliënt aangeeft blij met mijn hulp te zijn. Of de vele namen die ik op een dag wel niet krijg: Jo, Jootje, zuster, Linda, Jojanna of Jomanda.

Daarnaast benoemd Jolanda dat een stuk humor en ontspanning een belangrijke factor zijn in haar werkplezier. Haar collega's spelen daarin een belangrijke rol. "Samen met een collega een spelpresentatie mogen geven over de ouder wordende cliënt met dementie bij een ander team, de gezellige teamuitjes, etentjes, jubileumfeestjes, een maffe outfit bij het nieuwjaars volleybal; het zijn die mooie momenten die het teamgevoel nóg sterker maken."

"Een ander voorbeeld was een themabijeenkomst over visuele beperkingen waarbij ik samen met mijn collega’s mocht ervaren hoe het is om slechtziend te zijn met speciale brillen. Hoe ernstig dit onderwerp ook is; zo’n bril dragen zorgt ook weer voor die humor en ontspanning. Maar ook dat teamgevoel, niet geheel onbelangrijk, want de zorg dragen we uiteindelijk allemaal samen! 

 

Afbeelding: jolanda-werkplezier