Geplaatst op: 23-1-2023
Afbeelding: #Transtrots (600 x 600 px) (1)

Geestelijk verzorger Bernadette over haar vak

Mensen verwarren haar wel eens met een dominee of pastoor. “Natuurlijk geef ik mensen met liefde woorden van troost. Maar elke religie of overtuiging is bij mij welkom. Het is maar een klein deel van waar ik bij De Trans voor sta. We moeten elkaar vooral van mens tot mens ontmoeten. Als geestelijk verzorger ben ik er voor iedereen.”

Dat Bernadette mensen wil helpen is duidelijk. “Ik begon ooit als onderwijzeres voor mensen met leerproblemen. Maar ik was altijd al geïnteresseerd in zingeving, wat beweegt mensen en hoe kan ik mensen helpen? Zo zit mijn persoonlijkheid in elkaar. Uiteindelijk kreeg ik het gevoel dat ik een andere richting uit moest. Na 27 jaar in het onderwijs was het tijd voor een nieuwe stap. Dat werd uiteindelijk de opleiding geestelijk verzorger. Nu werk ik alweer 15 jaar als geestelijk verzorger bij De Trans.”

Goede gesprekken en zingeving

Volgens de geestelijk verzorger is ze er vooral voor goede gesprekken, een luisterend oor en waar nodig, advies. “Bij mij is het een vrijplaats. Heb je levensvragen, ben je in rouw of heb je gewoon behoefte aan een goed gesprek? Mijn deur staat altijd open. Tenzij hij gesloten is. Maar dan mag je later terugkomen.” Voegt ze met een knipoog toe. “Wat je bij mij vertelt, is geheim en dat blijft zo.”

Bernadette helpt mensen op een positieve manier met het leven om te gaan. Daarbij gebruikt ze ook rituelen. “ Dat kunnen sfeervieringen zijn. Voelen, zingen, ruiken, allemaal voorbeelden van dingen die ik gebruik om mensen op hun eigen manier te helpen bij zingeving. Bij een kerkdienst van ons zitten ook regelmatig mensen die helemaal niet gelovig zijn. We noemen iedereen bij naam, we zijn echt even samen. Iedereen mag vieren. We zien en horen je.”

Wanneer is jouw dag geslaagd? 

“Iedereen, ook jij, heeft een verhaal. Dat zit soms opgesloten. Ik kijk naar wat de mens te vertellen heeft. Mijn dag is geslaagd als ik iemand tevoorschijn kan kijken.”