Geplaatst op: 30-9-2020

Nationale Broer en Zus-dag: 4 tips voor ouders van jonge ‘brussen’

Het is vandaag Nationale Broer en Zus-dag. Op deze dag laat iedereen die een broer of zus heeft weten hoeveel de ander voor hem of haar betekent. De dag werd in het leven geroepen door 3FM-dj Giel Beelen en wordt elk jaar op 30 september gevierd. Voor jonge kinderen die een broer of zus met een handicap hebben, kan het wel eens lastig zijn om in een gezin te wonen waarin iemand is die veel zorg nodig heeft. Stichting De Trans vindt het belangrijk dat er aandacht is voor deze ‘brussen’*. In dit artikel geven wij 4 tips aan ouders van jonge brussen. 

In een gezin met een zorgintensief kind, zoals een kind met autisme of een verstandelijke beperking, gaat er vanzelfsprekend veel aandacht naar dit kind. Voor hun brussen is dit niet altijd even makkelijk. Er is bijvoorbeeld niet altijd genoeg aandacht voor hen. Of ze krijgen vragen van leeftijdsgenootjes over hun broertje of zusje, die ze lastig te beantwoorden vinden. 

Aandacht voor jonge brussen
Veel kinderen groeien op met een gehandicapte broer of zus en leren al op jonge leeftijd omgaan met een situatie waarbij er in het gezin iemand is die veel zorg nodig heeft. Ze ontwikkelen zich vaak tot zorgzame mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar soms kunnen zij zich ook niet begrepen voelen en op latere leeftijd bijvoorbeeld jaloezie ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om als ouders vroegtijdig aandacht te hebben voor brussen. Sinds een aantal jaren biedt De Trans gezinnen de mogelijkheid voor ambulante begeleiding bij opvoeding aan. Ook organiseert haar Kinderdagcentrum de Vuurtoren af en toe een Brussendag voor de broers en zussen van cliënten. Hier leren jonge brussen elkaar kennen en kunnen ze samen over hun ervaringen praten. 

Tips voor ouders
Tip 1: Praat erover 
Misschien merk je dat je kind het lastig vindt om vragen van klasgenoten te beantwoorden, bijvoorbeeld waarom zijn of haar broer of zus met een busje opgehaald wordt. Praat hier vooral samen over.

Tip 2: Zoek boeken op in de bibliotheek
In de bibliotheek zijn leuke boekjes te leen over brussen, bijvoorbeeld ‘Mijn zusje heeft Downsyndroom’. Ook kun je hier kinderboeken lenen over wat het betekent voor iemand als zij zelf een handicap hebben.

Tip 3: Zoek op YouTube gebarenliedjes op
Veel kinderen op ons Kinderdagcentrum communiceren via gebaren. Op YouTube kun je allerlei gebarenliedjes opzoeken. Hiermee kan jouw brus gebaren oefenen en vervolgens eens samen met zijn of haar broertje of zusje een liedje zingen/gebaren. Een leuke activiteit voor hen om samen te doen! 

Tip 4: Jouw brus is niet de enige 
Er zijn meer kinderen die een broertje of zusje met een handicap hebben. Misschien wonen ze wel vlakbij jullie. Dan is het leuk om elkaar eens te ontmoeten.
 

*Het woord brus bestaat uit de br van broer en de us van zus. Het meervoud is brussen.

Afbeelding: broers en zussen