Geplaatst op: 15-11-2022
Afbeelding: peter rijpma-jpg

Peter Rijpma: nieuwe voorzitter van de Cliëntenraad.

Peter Rijpma (37) is de kersverse voorzitter van onze Cliëntenraad. Hij nam afgelopen voorjaar het stokje over van Henk Oortman. Als onafhankelijk voorzitter heeft Peter één doel: samen de kwaliteit van zorg binnen De Trans vergroten.

Peter Rijpma heeft er zin in. Er verschijnt een twinkeling in z'n ogen wanneer hij vertelt over de ambities van de Cliëntenraad. "De afgelopen maanden en ook de komende tijd willen we de basis op orde krijgen", legt hij uit. "De Trans is als organisatie volop in ontwikkeling. Dat betekent automatisch dat wij als Cliëntenraad meebewegen. Juist in deze dynamische omgeving is het belangrijk om als raad duidelijk onze doelstelling te formuleren. Waar staan we voor, wat vinden we belangrijk en hoe bereiken we samen dit doel?"

Iedereen meenemen

Als onafhankelijk voorzitter focust Peter zich specifiek op dit veranderproces binnen de Cliëntenraad en De Trans. Daarbij komt zijn jarenlange kennis en kunde goed van pas. "Ik heb Managementwetenschappen gestudeerd, met als specialisatie verandermanagement. Mijn persoonlijke uitdaging is om iedereen mee te nemen in dit proces, zodat we met elkaar de kwaliteit van zorg binnen De Trans vergroten. Dat kan alleen vanuit de verbinding en open dialoog. Vandaar dat ik me de komende tijd op ga richten op die zoektocht naar verbinding en het goede gesprek."

Nieuw terrein

Jarenlang was Peter actief in het bankwezen. Sinds twee jaar werkt hij bij de gemeente De Fryske Marren. De zorgsector is voor hem volledig nieuw terrein. "Via mijn netwerk werd ik benaderd voor deze vacature. Ik heb altijd graag een maatschappelijke bijdrage willen leveren. En waar kan dat nou beter dan in de zorg? Al tijdens mijn kennismaking met de Cliëntenraad merkte ik dat het klikt. Juist die klik was voor mij essentieel om me in dit nieuwe avontuur te storten."

Naar eer en geweten

De zorg is een kwetsbare sector, merkt Peter nu hij een halfjaar aan de slag is als voorzitter. "We staan voor een aantal grote, actuele uitdagingen. Denk aan de krapte op de arbeidsmarkt en het waarborgen van de kwaliteit van zorg. Dat vraagt om een heldere toekomstvisie. Juist daar wil ik de komende jaren graag mijn steentje aan bijdragen." Ondanks alle veranderingen binnen de zorgsector en De Trans blijft de missie van de Cliëntenraad onveranderd, benadrukt Peter. "Onze belangrijkste taak is dat we de gemeenschappelijke belangen van onze cliënten behartigen. Die taak zullen we de komende jaren naar eer en geweten vervullen."