Geplaatst op: 12-4-2017
Afbeelding: feestelijke hapjes

Receptenboekje voor mensen met slikproblemen

Het is bijna Pasen, een moment dat we extra aandacht besteden aan lekker eten en een feestelijk gedekte tafel! Lekker eten is niet voor iedereen even makkelijk, bijvoorbeeld voor mensen met slikproblemen.

Daar hebben Sophia Helmhout (logopedist) en Angela Grotenhuis (diëtist) wat op gevonden: zij schreven een mooi boekje met feestelijke recepten voor mensen met slikproblemen. Bij de recepten is aangegeven voor welke slikproblemen het hapje of drankje geschikt is. Bij de recepten wordt verder onderscheid gemaakt in hartige en zoetige hapjes of een lekker drankje. Tip voor de Pasen: probeer de eiermousse of de meloen-ananas smoothie! Het receptenboekje is deze week verspreid onder de woningen met mensen die slikproblemen hebben. Het boekje is ook te bestellen via bol.com.

Sophia heeft al heel wat onderzoek verricht naar slikproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment werkt ze met de trainingsmethode SilverFit Rephagia om het slikken te verbeteren bij bewoners. Met SilverFit Rephagia oefen je  via een computerspel de juiste sliktechnieken, zonder dat daarbij instructie van de logopedist over het slikproces noodzakelijk is. Het doorlopen van een dergelijke training, als onderdeel van de logopedische behandeling, is als het ware ‘fitness voor het slikken’.