Lettergrootte
A A A
Afbeelding: Marloes Jeuring

Niet denken in onmogelijkheden

Marloes werkt sinds januari 2016 voor De Trans. Ze is zorgcoördinator voor een groep cliënten op leeftijd. Psychische problematiek en typische lichamelijke ongemakken bij ouder wordende mensen spelen een kenmerkende rol in deze groep.

“Werken met deze mensen is uitdagend. De cliënten met hun uiteenlopende en intensieve ondersteunings- en zorgvragen maken dat geen enkele werkdag hetzelfde is. Het is leuk om over bepaalde zaken na te denken. Bijvoorbeeld “Waarom doen wij als begeleiders wat we doen?” en “wat kan de cliënt nog zelf?”

Zo werd de maaltijd voor sommige bewoners met behulp van plastic borden, bekers en servies genuttigd, maar kon niemand vertellen waarom dat nodig was. Per individu hebben we gekeken of er risico’s zijn wanneer zij met gewone borden, bekers en servies zouden eten. Meer dan de helft maakt daar nu gebruik van! Een ander voorbeeld: mensen die slecht ter been zijn moeten gemotiveerd worden om kleine wandelingen te blijven maken. Dus waarom brengt de cliënt zijn was dan niet zelf naar de wasmachine en doet de begeleiding dit? Kijken naar wat de bewoners wél kunnen. Out of the box denken. Niet denken in onmogelijkheden of “Wat als..?” Dat zijn dingen die mij enorm aanspreken in mijn werk.

Dat betekent ook dat je soms samen door een zware periode moet. Een fase waarin bewoners fysieke agressie naar zichzelf of naar de begeleiding tonen, omdat er een verandering plaatsvindt. In een dergelijke situatie moeten we beter kijken naar de signalen. Sommige cliënten kunnen niet vertellen wat hen dwars zit, of hoe ze zich voelen. Aan de hand van gedrag en observaties ga je met het team de uitdaging aan om de betekenis ervan te achterhalen. Of ik altijd zonder kleerscheuren thuis kom? Nee, helaas niet... Maar wanneer je positieve resultaten behaalt, voelt dat als een overwinning. Samen verbeter je immers de kwaliteit van leven voor de cliënten. Het is fantastisch als een bewoner aan het eind van de dag zegt: “Ik heb een fijne dag gehad!”